Wat voor leven is er langs de oevers van de Aa? En wat heeft dat te maken met de waterkwaliteit? Kevin masterstudent plantenwetenschappen, waterkwaliteit en ecologie uit Keldonk, deelt zijn visie op de herinrichting van de Aa en de rol van Waterschap Aa en Maas bij Omnipark De Brug.

Opgegroeid met de natuur

Kevin was al op jonge leeftijd gek op de natuur. Hij nam ons mee naar een mooi stukje Keldonk, waar hij vroeger maar ook nu hij weer in Keldonk woont, geniet van de natuur. Met als lievelingsplek: de Aa, waar hij vroeger viste met zijn vader. Kevin: “Ik kwam hier verschillende soorten vissen tegen, voornamelijk brasem, riviergrondels en rietvoorn, terwijl er vroeger ook veel karpers en zeelten rond zwommen.”

Het belang van biodiversiteit

Kevin benadrukt het belang van biodiversiteit voor een gezond ecosysteem. “Als er planten zijn, dan komt er vanzelf weer ander leven op af zoals vissen en kevertjes,” vertelt hij. Door variatie in planten en landschapselementen aan te brengen, wordt een divers ecosysteem gestimuleerd. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van de waterkwaliteit, maar ook bij het herstellen van natuurlijke habitats.

Het herstel van de Aa is een uitdagend project, maar met de juiste aanpak en samenwerking kan het een succes worden. Kevin: “Je geeft eigenlijk de natuur een duwtje in de rug en dan profiteert ze daarvan en wordt het alleen maar meer.”

Kevin vertelt over de planten en dieren die langs de oevers van de Aa leven. Zoals libellen, waterjuffers, waterpissebedden en waterslakken.

Europese richtlijnen

Kevin merkt op dat er Europese richtlijnen zijn die voorschrijven dat waterkwaliteit en ecologische doelen in 2027 bereikt moeten worden. Het Waterschap Aa en Maas werkt hard om deze doelen te halen. “Hiervoor zijn ook specifieke KRW-watertype doelen opgesteld vanuit Europa en STOWA,” legt hij uit. Dit betekent dat er concrete plannen zijn voor verschillende secties van de Aa om zo een samenhangend ecologisch netwerk te creëren.

Kevin’s verwachtingen voor het Aa-dal

“De meeste projecten uit de watervisiekaart van Aa & Maas zijn al gerealiseerd. Daarom verwacht ik dat Aa & Maas weinig aanvullende wensen heeft voor het gebied tussen Veghel en Erp. Toch denk ik dat het waterschap nog steeds de waterbergende capaciteit en de ecologie van de Aa wil verbeteren door de oevers natuurlijker in te richten,” vertelt Kevin.

Kevin: “We moeten kijken naar wat agrariërs, inwoners en waterschap met elkaar verbindt.”

Voor agrariërs kan dit betekenen: landschappelijke diversiteit voor natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, bescherming tegen ziekteverwekkers of hogere waterstanden tijdens droogte.

Blik op De Brug

Als Kevin het voor het zeggen had, zou de Aa een langzaam stromende, ondiepe rivier worden die door een bebost gebied meandert. Met bij voorkeur een infrastructuur voor vissers en recreatie zoals kanoën, suppen en fietsen. En vanuit het oogpunt van ‘waterschapper’ zal de focus liggen op ecologische verbetering en waterbeheer.

Kevin: “Hopelijk kunnen zulke ideeën worden samengebracht tot een nieuw ontwikkelingsprogramma voor de Aa tussen Veghel en Erp.”